Windows Xp a murit, dar nu se predă

Uite că am ajuns să scriu și despre Windows Xp. Nu am devenit brusc fan Microsoft, nu am renunțat la programele cu sursă deschisă, ci vreau doar să notez aici câteva constatări personale.

Cu toate că în mod oficial Windows Xp „a murit”, ne mai având niciun fel de suport din partea companiei mamă, el este încă folosit. Conform Netmarketshare, este mai utilizat decât Windows 8 și Windows 8.1 împreună.

În ciuda faptului că nu mai are suport și că este cunocut ca un sistem de operare cu foarte multe vulnerabilități, el este folosit încă în instituții publice sau firme private importante. În România cunoșteam acest lucru, dar nu mă așteptam să găsesc aceași situație și aici în Germania. Eu stau într-un oraș micuț, poate în orașele mari alta este situația, nu știu sigur.

Cert este că am întâlnit Windows Xp la banca unde am contul, la poștă, în librării, în unele localuri și nu în ultimul rând la locul meu de muncă. Nu știu care este explicația, dar nu cred că lipsa de resurse financiare pentru cumpărarea de noi licențe și calculatoare noi.

Poate faptul că este un sistem simplu, fără consum exagerat de resurse? Poate că aici se merge pe principiul: Dacă merge, de ce să-l schimb?

Și totuși aud și aici vaicăreli și lamentări privind siguranța datelor, atacuri cibernetice și alte probleme de genul acesta. Unii și-o fac chiar cu mâna lor, pot spune.

Și iar îmi pun întrebarea: De ce? Variante sunt, informații sunt, soluții sunt, și plătite și gratuite.

Încă mai caut răspunsuri.

Sursa foto.

2 comentarii la „Windows Xp a murit, dar nu se predă

  1. Asa a fost si cu Windows 98. Numai ca acela a fost mult mai stabil, cu mai putine bug-uri iar la vulnerabilitati nu pot sa ma pronunt daca a fost mai bun ca XP. Poate este nostalgie, inertie, reticenta fata de nou, etc.

Orice opinie este binevenită

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.