Rânduri și alte gânduri

Second-hand

Trebuia pus titlul acesta în limba română, mâna a doua, dar englezismele au intrat , din păcate, adânc în vocabularul nostru. Nu este un articol publicitar, v-am sufocat cu ele în ultimul timp, este un …of personal.

Peste tot pe unde întorci capul vezi doar second-hand. A pătruns în viața noastră și a devenit o banalitate, un lucru normal.

Numai în ultima săptămână în orășelul meu s-au deschis vreo 3 magazine de genul acesta. Și lumea le-a primit cu bucurie. A devenit normal să ne îmbrăcăm și să ne încălțam cu ce nu mai poartă alții. A devenit un semn de mândrie afirmația: ” Mă îmbrac de la second!”.

La fel se întâmplă și cu autoturismele. Chiar dacă au taxe enorme, tot se cumpără, tot se înmatriculează mai mult decât cele noi. De ce să dau banii pe o mașina nouă, când pot cumpăra una  second-hand cu jumătate de sumă? O altă întrebare devenită normală.

Acceptăm mult prea ușor gunoaiele altora în viața noastră, și ne mai mirăm de ce am ajuns să ducem o viață la mâna a doua. Am devenit o imensa groapă de gunoi, și la propriu și la figurat.

Până și mentalitatea unora a ajuns sa fie second-hand. Principii hulite în societățile dezvoltate, au ajuns principii demn de urmat în societatea noastră. Acum e la modă atitudinea de „băiat rău” sau „fată rea”, acum e la modă să nu mai muncești pentru a obține un lucru, acum „faci combinații”. Imitația a ajuns la rang de artă, contează mai mult să arați ca X , să vorbești ca Y, doar așa îți este recunoscut locul în societate. Poate și de aici vine îndemnul de a cumpăra lucruri second-hand, poate așa ajungem ” ca ei”.

Dar ne amăgim! Iluzii deșarte, ambalate frumos și vândute ca lucruri noi. Și noi acceptăm, înghițim și dăm mai departe. Am devenit oameni second-hand, ba nu, corect este : oameni de mâna a doua!

 

 

Orice opinie este binevenită

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.