Programele cu sursă liberă în administrația locală

sursă liberă

Șocurile crizelor economice din ultimii ani și-au lăsat urme adânci în bugetele administrațiilor locale și nu numai. Fiecare caută soluții pentru eficientizarea costurilor și pentru reducerea cheltuielilor. Din păcate primele vizate sunt investițiile, apoi bugetele de salarii.

Un lucru aparent lipsit de importanță poate însă să aducă o economie substanțială și beneficii pe termen lung. Acest lucru este legat de trecerea de la programele informatice cu licență utilizate în prezent în administrație la programele cu sursă liberă care sunt gratuite.

Exemple de reușite sunt destule, unul dintre acestea fiind anunțul administrației din München  care a raportat o economie de 10 milioane de euro în urma acestei acțiuni.

Drumul nu a fost simplu, el a început în 2003, însă rezultatele sunt grăitoare.

În principiu pașii sunt destui de simpli:

-Alegerea unui sistem de operare simplu și stabil, cu asistență tehnică puternică din partea comunității și al firmei care finanțează proiectul. Administrația din München, că tot am folosit-o ca exemplu, a început cu sistemul de operare Debian, trecând în final la Ubuntu.

-Alegerea strictă a programelor ce vor fi folosite. Am văzut destule cazuri pe la noi, prin diferite birouri, tot felul de aplicații și uneori chiar unele jocuri care nu aveau nici-o legătură cu destinația acelui calculator. Dacă se ia în considerare acest aspect, atunci cred că productivitatea poate crește, stabilitatea sistemului la fel, evitându-se tot felul de erori de sistem și timp pierdut.

Pornind de la ideea de mai sus aceeași administrație dată exemplu a reușit să își creeze propriul sistem de operare (bazat pe Ubuntu) simplu, eficient și sigur, cu aplicații strict necesare activității fiecărui domeniu în parte.

– Adoptarea acestor programe cu sursă liberă reprezintă și o mai ușoară colaborare și interacțiune cu cetățenii plătitori de taxe și impozite. În felul acesta acorzi o șansă tuturor de a avea acces și de a utiliza aceleași programe fără să fie nevoiți să achiziționeze la rândul lor  licențe informatice, iar cei care deja le au în posesie, se asigură o interoperabilitate sigură și eficace.

Pași în această direcție au început să se facă, un pic timid dar totul are un început. Așa cum am mai spus într-un articol mai vechi Ministerul Educației a făcut un pas important în acest sens, unele instituții lucrează de ceva ani numai cu asemenea programe și nu au nici-o problemă. Exemplu: Agenția Sanitar-Veterinară din România care din 2005 folosește exclusiv programe cu sursă liberă pentru sistemul de înregistrare a animalelor din România.

O muncă imensă, cu baze de date complexe și care pur și simplu funcționează fără nici un fel de probleme.

Se poate, dar nu se vrea. E nevoie doar  de puțină voință, de puțin curaj și de un pic de spirit civic. Sper că se vor mai face pași în această direcție, sper să pot ajuta cumva și eu, chiar dacă doar prin promovare, sper că vom aveam posibilitatea de a fi liberi să alegem ce este mai bine pentru noi înșine.

Sursa miniatură

2 comentarii la „Programele cu sursă liberă în administrația locală

 1. Greșit!!! NU trece la Ubuntu. Trece la Kubuntu!!

  Am fost acolo am vorbit cu ei, nici pomeneală să folosească Ubuntu.

  KDE au folosit pe Debian (care se numește de fapt LiMux), și tot cu KDE vor rămâne.

  Făcând parte din echipa Kubuntu, știu asta, deoarece noi colaborăm cu ei.

  Va fi practic un Kubuntu puțin modificat.

  1. Kubuntu face parte din familia Ubuntu. Eu am precizat că administrația din München a trecut la un sistem de operare bazat pe Ubuntu. Nu am dat prea multe detalii tehnice pentru că nu acesta este scopul acestui articol. A fost doar un exemplu.

Orice opinie este binevenită

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.