Internet

Programe libere și idioțenia sistemului

programe -ibere

programe-libereZilele trecute a apărut o știre  pe televizor, nu este nouă, însă acum au descoperit-o cei de la ProTv. Știrea prezintă ignoranța sistemului de învățământ în ceea ce privește o donație de tehnică de calcul către școlile românești, tehnică de calcul ce vine însoțită de programe libere pentru utilizare.

Mai precis au fost donate pentru laboratoarele de informatică 1760 de laptopuri cu sistemul de operare liber EdUbuntu. Aici intervine idioțenia sistemului și al unor oameni ce aparțin acestuia. Au apărut pe post profesori care pur și simplu ridicau din umeri, scuzând-se că ei nu știu să utilizeze acest sistem de operare. În acest moment am simțit că mă irit și am tot rumegat și după câteva zile de gândire pot spune fără jenă că acei profesori sunt idioți.

Argumentul meu este simplu: Tu ești plătit să faci elevii să învețe, tu ești plătit să sporești cunoștințele acelor copii, tu ești plătit să-i pregătești pentru viitor, și tu ești primul care dă înapoi și nu vrea să învețe ceva nou? Ce exemplu oferi tu ?

Este mai simplu să te cramponezi în niște tipare și în niște mentalități vechi și să te speli pe mâini! Este greu să pui mâna pe un calculator , să cauți o informație, să ceri informații suplimentare , să încerci să înveți câte ceva, să iei legătura cu alți colegi și împreună să ajungeți la un numitor comun! Este foarte greu! Cu toate că tot ce am enumerat mai sus sunt exact lucrurile pe care ar trebui un elev să le învețe la ora de informatică! Să utilizeze un calculator! Nu este vorba de ora de MVKLFDJG sau Defggbj sau de altă denumire al unui sistem de operare. Este vorba doar de ora de informatică!

Acum vine partea cu programele libere. Metodele prin care poți învăța sa utilizezi un calculator sunt diversificate la fel ca și aplicațiile și sistemele de operare instalate pe acel calculator. Sistemul de operare EdUbuntu despre care a fost vorba mai sus este un sistem de operare gratuit care vine însoțit cu o suită completă de aplicații destinate educației școlare. Totul gratis!

În schimb se preferă achiziționarea de licențe de programe proprietare, multe dintre ele învechite, deoarece bugetele nu permit achiziția de licențe pentru programe noi. Toate aceste sume sunt bani aruncați pe fereastră. În loc să se folosească aceste sume pentru dotarea claselor cu mobilier, pentru dotarea laboratoarelor cu materiale didactice, acești bani se duc pe apa sâmbetei. Știți ce se întâmplă în țari civilizate atunci când sunt primite asemena donații? Uite un exemplu.

În Comunitatea Ubuntu România au fost discuții pe acestă temă și vor mai fi. Unii dintre membri au fost personal la unele școli și s-au oferit voluntari pentru a ajuta la implementarea sistemelor în cadrul laboratoarelor de informatică.De multe ori s-au lovit de un zid al idioțeniei, de oameni închiși la minte, de oameni care din păcate sunt puși să ne educe copii.

Închei aici, însă nu mă voi opri în a promova tot ce ține de programe libere, tot ce ține de ideea de libertate, tot ce ține ideea de a alege. Educația ar trebui sa fie gratuită, informațiile ar trebui să circule gratuit, numai așa cred că avem șansa sa fim pregătiți pentru viitor. Trebuie sa devenim educabili, apoi sa educăm și pe alții.

Sursa foto

6 comentarii la „Programe libere și idioțenia sistemului

 1. Sunt unii care abia știu să folosească Windows, ce să mai zic de Ubuntu. 🙂
  Dacă și conducerea școlilor ar fi mai insistentă, poate s-ar pune și profesorii pe învățat. De exemplu, școli în care se folosește Open Office; profesorii n-au avut de ales și au fost nevoiți să-l învețe.

  1. Nu este vorba despre un anume sistem de operare, dar dacă este posibil să îți desfășori activitatea în același condiții ca până acum, dar fără costuri, de ce există această reticență la nou? Pachetele office sunt cel mai ușor de implementat, merg chiar pe sisteme cu licențe cum ar fi Windows sau Mac IOS. Un cost în minus!

   1. Prin 2008 am instalat niste laboratoare pe fonduri europene in scoli. O sala de 25 de calculatoare avea 1 miliard licentele, iar 2,300 milioane calculataorele + serverul.
    Totul ca sa manance unii… de la putere…

Orice opinie este binevenită

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.