Media

O posibilă rezolvare pentru drepturile de autor

Acum ceva timp în urmă a apărut imensul scandal cu VPLay, Voyo și alte situri asemănătoare. N-am să readuc aminte ce s-a întâmplat, dar este un punct de pornire pentru ideea mea. Nu sunt jurist de meserie, nu cunosc toate legile în detaliu, dar câteva dintre principiile care sunt esențiale le știu.

Bun, hai să încerc să lămurim un lucru. Atunci când are loc un act de vânzare- cumpărare, are loc și transferarea proprietății. Mai clar spus , eu dacă cumpăr un obiect, produs, serviciu devin în mod automat proprietarul acelui lucru. În acest fel, eu în calitate de proprietar pot să dispun cum doresc de acel lucru. Pot să îl vând, pot să îl închiriez, pot să îl donez, pot să îl fac cadou, pot să fac orice pentru că eu sunt proprietar.

Modul cum vând, închiriez, donez sau cum îl fac cadou iar ține de alegerea mea. Deci,dacă eu să zicem am cumpărat legal un film sau un CD audio, devin proprietar asupra acestor lucruri, și pentru a le dona folosesc un serviciu on-line de file-sharing, înseamnă că sunt un pirat? Nu cred. Dacă obțineam acele lucruri ilegal atunci da sunt de acord să fiu considerat în afara legii, însă până să îmi demonstreze cineva vinovăția, sunt curat.

Există o întreagă polemică legat de acest lucru și de aceea cred că am o posibilă rezolvare. Interzicerea vânzării produselor audio-video.Stați ușor, pare o măsura radicală dar vreau să mă explic.

Dacă este interzisă vânzarea  atunci nu mai are loc acel transfer de proprietate și nici al drepturilor de autor aferente ,implicit, vor dispărea controversele. Proprietar va rămâne producătorul. Si noi cum vom mai avea acces la acele produse?

Prin închiriere. Da, aceasta este soluția mea, închirierea. Hai să facem un mic exercițiu de imaginație. Peste tot vor exista centre de închirieri. Acestea vor lua materialul de la casa producătoare ale artistului respectiv. Fiecare centru vă primi o copie semnată digital. Ce înseamnă asta? Să zicem că există 100 000 de copii, acestea vor fi împărțite astfel: De la 1 la 100 la centrul X, de la 100-la 235 la centrul Y ș.am.d. Închirierea se face numai în baza unui act de identitate, primesc copia ascult albumul, vizionez filmul și îl returnez.

Dacă a doua zi apare pe net o copie a acelui lucru, fiind marcată, se va ști că este copia cu numărul123, implicit se va ști de la ce centru de închiriere s-a procurat, cine a închiriat. Nu cred că ii va mai conveni nimănui să încerce să pirateze. N-ar mai avea motiv. Vreau filmul X mă duc , plătesc și gata, decât să am probleme cu legea, pentru că sunt mult mai mari șansele să fiu găsit.

În acest fel zic ar dispărea și controversele cu muzica din cluburi, mulți așa ziși DJ își i-au muzica de pe net, fără a plăti un leu. Am diseară party? Mă duc la centru, am un play list, plătesc și gata sunt Ok. A doua zi returnez.

Ideile pot fi multe, pot fi îmbunătățite dar așa cum eu îmi vreau plata pentru munca mea așa are dreptul și cel care produce un film sau un produs audio, în acest caz, are drept să își ceară plata. Dar dacă eu am cumpărat de la el,n-am ce să-i fac, eu sunt proprietar acum!

Evident că sunt multe de discutat pe această temă ,dar ar fi cred eu o posibilă rezolvare.

2 comentarii la „O posibilă rezolvare pentru drepturile de autor

  1. Ok, si daca postez pe net filmul dupa 7 luni, timp in care alte sute de persoane au inchiriat filmul? Cum ma identifici? Sa nu ma intelegi gresit. Sunt impotriva piratarii, mai ales ca sunt oarecum implicat in acest domeniu. App. De mai bine de un an joc doar jocuri cu licenta 😀

    1. Este doar o idee.Poate fi îmbunătățită.Oricum în cele 7 luni acele sute de persoane sunt mult mai puține decât milioane de persoane câte folosesc în prezent servicii piratate. Și apoi, cum am mai zis, având acces facil la serviciile de închiriere, mulți s-ar gândi de două ori înainte de a mai face ceva ilegal. Nu ar mai avea motiv. De ce să se mai complice?

Orice opinie este binevenită

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.