InternetMedia

Furnizorii de internet și legea

furnizori de internet

furnizori de internetÎn urma întâmplărilor din ultimile zile, am stat și analizat un pic mai mult activitatea firmelor care furnizează servicii de internet.

Plec de la o clauză din fostul meu contract de servicii de acces la internet în care se precizează că:

  • Este interzisă folosirea rețelei de date în scopuri ilegale (fraude cu cărți de credit, pornografie, piraterie software, etc (sublinierea îmi aparține )

Și apoi iau în considerare  următoarele articole de lege din Codul Penal :

.Art. 264Favorizarea infractorului

Ajutorul dat unui infractor fără o înțelegere stabilită înainte sau în timpul săvârșirii infracțiunii, pentru a îngreuia sau zădărnici urmărirea penală, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infracțiunii, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 7 ani.
Pedeapsa aplicată favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru autor.

Art. 221Tăinuirea

Primirea, dobândirea sau transformarea unui bun ori înlesnirea valorificării acestuia, cunoscând că bunul provine din săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, dacă prin aceasta s-a urmărit obținerea  pentru sine ori pentru altul, a unui folos material, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 7 ani, fără ca sancțiunea aplicată să poată depăși pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea din care provine bunul tăinuit.

Având în vedere cele scrise mai sus, pot susține faptul că furnizorii de internet încalcă legea, neverificând licența sistemului de operare al clienților care solicită serviciile lor? 

Consider că, dacă acest lucru ar fi obligatoriu pentru furnizorii de servicii internet, pirateria ar putea scădea cu minim 50 %, fără să exagerez cumva..

Pentru că, dacă eu am un sistem de operare piratat  și nu sunt conectat la internet nu prea am multe șanse de a face lucruri ilegale pe viitor. Voi reuși doar dacă cineva mă ajută să mă conectez la internet sau dacă nu spune la nimeni că folosesc programe piratate având și el partea lui de beneficiu material și anume contravaloarea serviciilor prestate.

Încă o precizare : Prin licența unui sistem de operare  înțeleg cumpărarea dreptului de a folosi acel sistem sau că acela respectă licența GNU/GPL.

Sursa foto

4 comentarii la „Furnizorii de internet și legea

    1. Nu este vorba de control al internetului, ci de reducerea accesului celor care folosesc produse piratate la internet prevenind astfel răspândirea lor.Dacă ești un om corect cred că nu îți arde de ” prostii „.

    2. tie softul gratuit ti se pare cel mai bun? crezi ca softul liber nu are vulnerabilitati sau este atat de putin folosit incat nimeni nu se baga sa-l foloseasca!?!

      1. Nu am spus acest lucru. Eu susțin ideea de a plăti o licență dacă se cere, iar dacă nu ai bani sau nu dorești să dai bani atunci poți să folosești un soft open-source care să respecte licența GNU/GPL. Nu am făcut comparație între softuri sau sisteme de operare, fiecare este liber să aleagă.

Orice opinie este binevenită

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.