Ce nu știai despre filmul făcut cu telefonul mobil

codec

codecToți folosim telefonul mobil sau camera digitală pentru a face scurte filmulețe, pentru a imortaliza amintiri personale sau pentru a surprinde întâmplări din lumea ce ne înconjoară.

Totul frumos până acum, însă, dacă te gândești să le împarți cu prietenii, dacă te gândești să le urci pe un site pentru a fii publice sau dacă folosești programe software pentru a le converti în alte formate decât cel original, te vei situa automat în afara legii.

Despre ce este vorba: Majoritatea producătorilor de telefoane mobile și camere digitale folosesc pentru aplicațiile video codecul AVC/H.264. Acest codec aparține companiei MPEG-LA și conform licenței acestuia, nu poate fi folosit decât în scopuri personale și necomerciale.

Subiectul este unul destul de controversat, iar Basil Mohamed Gohar cel care deține situl Librevideo.org a încercat să clarifice această problemă. În acest sens , purtat o discuție cu Ryan Rodriguez angajat MPEG-LA . Bineînțeles că nu a reușit să obțină un răspuns foarte concret, firmele care au în proprietate astfel de licențe le convine situațiile ambigue, pentru a putea să profite cât mai mult.

Discuția celor doi poate fi citită integral aici.

Personal, cred că singura șansă de a scăpa de monopolul marilor companii de software este dezvoltarea softurilor open-source. Și acest lucru se poate face doar cu contribuția fiecăruia  dintre noi. Asta dacă nu suntem prea comozi și servim ce ni se dă, apoi ne plângem că nu este bun.

Sursa foto

 

2 comentarii la „Ce nu știai despre filmul făcut cu telefonul mobil

    1. Tocmai acest lucru este una dintre problemele care apar în urma licenței acestui codec:Conversia unui produs licențiat într-un produs open source cică nu e prea ok.
      Marii proprietari de licențe profită de aceste situații ambigue pentru a mai face niște bănuți, când sunt în impas, mai dau în judecata pe cineva!

Orice opinie este binevenită

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.