Rânduri și alte gânduri

România promovată de alții

Acesta nu este un articol de promovare a României, este doar o constatare, din păcate amară, pe care o fac în acest moment.

România – țara pentru care ne batem cu toții cu pumnul în piept, țara cu care ne mândrim, țara pe care o iubim. Frumoase declarații, însă sunt doar declarații de fațadă. Atunci când vine rândul sa facem ceva concret pentru ea, dăm din colț în colț, arătăm cu degetul către alții.

Și eu arăt acum cu degetul către alții, străini, care nu au nimic în comun cu această țară, însă, care atunci când au ocazia să găsească ceva frumos aici, fac tot posibilul să promoveze și să arate lumii întregi aceste lucruri.

Astăzi am citit un articol pe Associated Press în care se promovează cultura culinară românească și în care turiștii sunt invitați să încerce din  bucatele noastre tradiționale. Este un review scurt și concis și al unui restaurant românesc. Gratis.

Eastern Europe is not known for its fine or adventurous cuisines and Romania is no exception. Restaurants serving authentic local food are few and far between in Bucharest, but Caru cu Bere (which means the beer cart) has found its market, with tasty food, fabulous architecture and competitive prices.

Articol complet.

Constatare amară: Unii de la noi ar cere bani pentru a scrie acele rânduri și ar categorisi articolul ca fiind advertorial.

Acum ceva timp în urmă am aflat de proiectul unui domn din SUA. Nu promovează măreția Americii, nu promovează cultura americană, nu promovează valorile americane. El a ales să promoveze valorile și oamenii valoroși din România. Gratis.

Eu sunt american. Am crescut în Germania. Am urmat Universitatea Penn State şi Şcoala de Afaceri de la Harvard. Mi-am petrecut cea mai mare parte a carierei la Delphi Ventures, un fond de capital de riscuri din Silicon Valley. Graţie unui noroc pe care nu l-am meritat, am putut să mă “pensionez” la 42 de ani şi să îmi caut locul în lume. Am găsit România.

Proiectul lui denumit RomaniaOne îl găsiți aici.

Constatare amară: Puținii oameni de valoare care au mai rămas în țară ori sunt nevoiți să trăiască în anonimat, nebăgați în seamă de noi și de autorități ori sunt nevoiți să plece și să se uite cu regret în urmă.

Și la final noi rămânem cu aceste constatări amare, iar România noastră este promovată și pusă în valoare de alții.

Sursă miniatură.

2 comentarii la “România promovată de alții

  1. Avem atât de mulți oameni talentați în țara noastră. Aceștia ar trebui apelați pentru promovarea țării și să nu vină străinii să ne facă treaba și să îi plătim. Românii sunt inventivi și trebuie încurajați și ținuți în țară. Uite o prezentare frumoasă, făcută de un român, pentru orașul meu Brăila: http://youtu.be/-yvqJOVUKq8 . Sper să nu se considere o reclamă mascată sau ceva de genul ăsta dar nu mă pot abține. De ce să nu îi plătim pe acești români și astfel ei vor face lucruri frumoase aici în țara lor?

    1. Culmea este că acei oameni din afară o fac din dragoste pentru această țară și nu pentru bani. Ei știu ce înseamnă să îți pierzi frumusețile naturale ale țării și aici încă mai sunt oameni și locuri pure. Puțini dintre noi mai au „ochi” și pentru aceste lucruri.

Orice opinie este binevenită

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.