Imagini pe blog – respectă munca altuia!

drepturi de autor

drepturi de autorAcest îndemn este în primul rând pentru mine. Da, mă urechez singur în public. De ce? Pentru că am folosit pe acest blog imagini preluate de pe alte situri și cu toate că am precizat sursa la majoritatea,nu e tocmai în regulă acest lucru.

Studiind zilele aceste unele materiale despre web-design, despre drepturi de autor și altele asemănătoare mi-am dat seama că am greșit și îmi cer scuze. Bineînțeles că eram conștient că acele imagini nu îmi aparțin și de aceea am crezut că simpla menționare a sursei este suficient. Dar nu este așa. Iată ca ma învățat:

Dacă imaginile de pe un anumit site nu sunt marcate în mod specific ca fiind oferite gratuit spre folosire sau că sunt fără drepturi de autor, trebuie sa luăm în considerare că sunt supuse drepturilor de autor al proprietarului sit-ului respectiv, așa că trebuie sa avem acordul acestuia pentru a le folosi.

Dacă folosești de exemplu serviciul de căutare imagini Google, preiei o imagine, o modifici, o tai, redimensionezi iar nu e corect, acest lucru se numește Google Ganking.

Atunci ce alternative avem?

Păi sa folosim imagini produse de noi. Dacă ai posibilitatea tehnică este cea mai bună soluție, fără bătăi de cap și alte mici neplăceri.

Apoi mai sunt anumite sit-uri care oferă imagini gratuite,bineînțeles că și aici ar trebui să citim cu atenție restricțiile de folosire a imaginii respective, pentru că unele sunt gratis doar pentru uz personal și u și pentru uz comercial.

După o căutare pe net am găsit următoarele sit-uri:

Stock.XCHNG : Un site cu peste 400 000 de imagini, trebuie făcut un simplu  cont.

Flickr : Numai imagini catalogate CC (Creative Commons) și obligația de a oferi link către autor, dacă nu se consideră că le-ați furat.

Freefoto. Menționarea sursei obligatorie .

Stockfreeimages.Trebuie făcut un cont simplu.

Evident că mai sunt și alte situri de gen, dar cred că ar trebui să fim un pic mai atenți la unele mici aspecte în ceea ce privește activitatea noastră. Cum noi cerem să ni-se respecte munca, mulți dintre noi au avut probleme cu plagiatori,  așa au dreptul sa ceară și cei care produc materialele respective.

Închei aici, cu promisiunea de a încerca să respect ceea ce am scris, iar dacă cineva consideră că am încălcat vreun drept al cuiva sunt deschis să vorbim și să rezolvăm problema respectivă și îmi cer scuze pe această cale.

Sursa foto

 

4 comentarii la „Imagini pe blog – respectă munca altuia!

  1. Da, aceeasi problema o am si eu. Aceeasi greseala adica o fac si eu, perfect constienta ca e o greseala. Dar inca nu ma descurc atat de bine cu partea tehnica, imi ia inca foarte mult timp sa scriu, sa „montez” textul in WP, sa il verific … incat chiar chestia asta cu pozele este pe ultimul loc.
    Mi-am propus ca anul acesta sa rezolv problema.
    It’s good to know ca nu sunt singura in greseala asta 🙂

  2. stiam ca exista un plugin pentru WordPress care iti permite sa cauti imagini FREE direct din panoul unde scri articole daca tot nu ai idei la imagini si nu vrei sa copiezi cuiva munca.

    1. Nu situ nimic despre acest plugin, dar nu e vorba că nu am idei, dar mi-se părea mai simplu un search și gata poza pentru articol.Lenea-i cucoană mare!

Orice opinie este binevenită

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.