1 ban

moneda națională

moneda naționalăRepostez acest articol pentru că acest lucru mi-se întâmplă tot mai des. Toți mai mulți îmi râd în nas când le arăt 1 ban, unii nici  nu știu ce înseamnă. Ne desconsiderăm moneda, ne desconsiderăm limba, ne desconsiderăm cultura și ne mai supărăm că suntem desconsiderați de unii și de alții? 

1 Ban, ce mai înseamnă 1 ban în ziua de astăzi? Este folosit ca mijloc psihologic de către comercianți, celebrul xxx,99 de bani este o dovadă în acest sens. Cumpărăm aceste produse doar gândindu-ne la cifra dinainte de virgulă, crezând că facem o afacere, o economie.

Din punct de vedere tehnic este subdiviziunea leului, moneda noastră națională , 100 Bani=1 Leu. Am ținut morțiș să fac precizarea că banul este parte din moneda noastră națională. De ce?

Pentru că este nebăgat în seamă, ignorat,aruncat, dezaprobat. Folosit doar ca metodă de marketing. Marile magazine îți dau restul corect până la ultimul bănuț, însă mi-se întâmplă destul de des în ultimul timp atunci când merg să cumpăr de la magazinele mici să primesc un mare NU când doresc să plătesc corect. Adică dacă vreau să îmi cumpăr o pâine care costă 2,45 lei și vreau să dau exact, inclusiv cei 5 bani, sunt refuzat :”- Ne pare rău dar nu primim de 1 ban!” . Așa că dau 2,5 lei sau plec la plimbare în altă parte! Că nici rest nu văd, că nu au mărunt!

Oare ce le-a făcut bietul bănuț? Nu e suficient că le aduce profit adunându-se de la fiecare „rotunjire ” în plus ?

E totuși monedă națională, e o valoare ce trebuie prețuită mai mult decât valoare ei materială, e o valoare spirituală, e o valoare creată prin munca nostră de zi cu zi.

Desconsiderând-o, ne desconsiderăm pe noi ca nație!

Sursa foto

3 comentarii la „1 ban

  1. In Germania daca te intorci si intrebi de ce nu ai primit restul exista sanse mari ca respectiva casiera sa zboare si la orice viitoare angajare sa primeasca referinte proaste. Nu urla chiar asa tare cinstea nici in ei dar dupa cum zice si proverbul” Frica pazeste bostanaria”.

Orice opinie este binevenită

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.